Ortodonti Nedir

Ortodonti

Diş hekimliğinde de her alanda olduğu gibi bazı alt dallar bulunur. Bu alt dallardan birisi de ortodontidir. Kişiler bu alanda uzmanlaşarak bu sorunlara bakabilmektedir. Her diş hekimi ortodonti ile ilgilenemez. Diş teli bilinen en yaygın ortodonti tedavisidir. Çünkü ortodonti dişler yanlış yerde çıktıklarında, yamukluk gibi durumlarda müdahale eder. Ortodonti sayesinde yamuk dişler geride kalır. Dişlerde olan yamukluklar, çenede olan yamukluklar ortodonti teknikleri ile düzeltilir. Bu sayede daha sağlıklı ve güzel gülüşlere ulaşılır.

Ortodonti Problemleri ve Tedavileri

Kişinin yaşı tedavide önemli rol oynar. Bunun sebebi çenenin ortodonti problemlerinde önemli rol oynamasıdır. Alt çene hafif geride veya önde bir konumda bulunuyorsa genç yaşta ortodonti ile kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Fakat kişi ilerleyen yaş grubu içerisinde yer alıyorsa sadece ortodonti teknikleri ile çözüme kavuşmak mümkün değildir ekstra olarak cerrahi işlem de gerekir. Ortodonti problemlerine küçük yaştan itibaren birçok hata sebebiyet verebilir. Bunlardan bazıları normalden daha fazla biberon kullanımı, tırnakları sürekli olarak yeme, parmakları emme ve kemirme durumu ortodonti problemlerine sebebiyet verdir. Ortodonti hastalıklarında bazı bozukluklar vardır.  Bu bozukluklara göre de tedavi belirlenir. Overbite, underbite, crossbite, openbite, çarpraşıklık ve boşluklardır.

Ortodonti Bozuklukları Nelerdir

Ortodonti bozuklukları aralarında çeşitlenmektedir. Underbite adı verilen bozukluk diş teli ile düzeltilmesi mümkün olan alt dişlerin daha önde olma durumuna denmektedir. Overbite bozukluğu ortodonti ile düzeltilebilen underbite bozukluğun tam tersi olarak üst dişlerin önde olma durumuna denmektedir. Crossbite ise dişlerin arasında ter bir kapanmanın olma durumuna denir. Eğer dişler kapanırken ön dişlerin birbirine değmemesi boşluk kalması durumu varsa bu bozukluğa openbite denir. Çarpışıklık genel olarak kişilerin dişleri çıkarken yer bulamaması ve bu sebepten dişlerin üst üste çıkmasına denir. Diş teli ile tedavi etmek mümkündür.

Ortodonti Tedavi Çeşitleri Nelerdir

Ortodonti tedavi çeşitleri dört tanedir. Bunlar metal diş teli, şeffaf diş teli, lingual diş teli ve şeffaf plaklardır.

Diş Telleri;

Metal diş telleri ilk kullanılan diş telleridir. Günümüzde de sıklıkla tercih edilir. Diş teli genel olarak dişlerin görünen yani dış kısmına yerleştirilse de iç yani görünmeyen kısmına da yerleştirmek mümkündür. Yerleştirme konusunda dişlerin durumu oldukça önemlidir. Dişlerin durumuna göre kişilerin tedavileri en az altı ay en fala iki yıl arasında sürmektedir. Dayanıklı bir ürün olduğu için her yaş grubu için uygundur. Şeffaf diş teli metal diş teline göre oldukça dayanıksızdır. Bu sebeple kullanılırken dikkat edilmesi gereklidir. Görünüş olarak metal diş tellerine oranla daha şık bir görüntü ortaya çıkar. Diş tellerinin son çeşidi lingual diş telidir. Linguel diş tel metal ve şeffafa oranla daha pahalı bir üründür. Tedavi sürecinde herhangi bir değişiklik meydana gelmez. Sadece teller iç bölgeye yerleştirildiği için kullanan kişi görüntü açısından kendisinde farklılık hissetmez. Diş tellerine ek olarak diş teli lastiği bulunur. Lastiklerin kullanım amacı tedaviyi hızlandırmaktır. Her kişi için uygun değildir. Çene bozukluğu olan bireylerde sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda lastikler sıkıştırma yaptığını için biraz ağrıya da neden olduğu için kullanımı sık değildir.

Şeffaf Plak

Şeffaf plak da diş tellerinin olduğu gibi bir ortodonti tedavi çeşididir. Diş tellerinden farklı olarak kişileri rahatsız etme görüntü olarak. Şeffaf olduğu için dikkatli incelenmediği sürece belli olmaz. Ağız yapısına göre özel olarak üretilir ve kişiye özeldir. Kişiler bozukluklara göre günde yirmi iki saat bu şeffaf plağı takmalıdır. Sadece yemek yerken çıkarılmalı ve ardından diş temizliği yapıldıktan sonra takılmalıdır. Diş telinde olduğu gibi düzeltici bir etkisi vardır. Kişiler tedavi boyunca plağı kendileri çıkarıp takarlar. Dişlerde düzelme meydana geldiğinde plak değiştirilmelidir. Bunun sebebi yeni diş yapısına uygun olarak tekrar plak yapılır ve tedavi devam eder.